Нов начин за чип тунинг през OBD

Както споменах в предня пост, технологиите постоянно се развиват. Развитие търпят и способите за чип тунинг. Напоследък различни фирми занимаващи се с чип тунинг предлагат много интересен продукт. Малка “вълшебна” кутийка с помощта, на която можете сами да си направите чип тунинг и да си връщате заводските настройки когато пожелаете. Усещам как ще кажете:  кой не е чувал за разни такива кутийки, които елиминират някой от датчиците и подават сигнали  на ECU-то.

В случая става дума за съвсем друг тип устройство.  Кутийката за която говоря се включва към OBD буксата на автомобила и сама записва, архивира, изтрива и записва подобрената програма. Единственото, което се изисква от вас е след като я получите да се свържете през интернет с производителя и му съобщите VIN номера на вашия автомобил, след което той ще ви изпрати нужните файлове. Някои от производителите предлагат устройството със записан софтуер за конкретна марка автомобили. Само разопаковате и използвате. Най-интересното в случая е, че тези устройства са предназанчени за автомобили произведени след 2005 г., тоест намерено е по-безопасно решение за чип тунинг. В предната публикация обърнах внимание на рисковете, които крие чип тунинг, чрез BDM програмиране.

На снимките може да видите как изглеждат някои от тези устройства. Умишлено съм заличил логото на производителите. Този сайт не е създаден с комерсиална цел.

Някои от посочените устроойства за чип тунинг може да се използват и за диагностика. Цените им варират между 100 и 500 евро, като някой фирми продават файловете за чип тунинг допълнително. Една от фирмите предлагащи подобни устройства има официален дилър за България. Ако прояваявате интерес, отделете малко време и ще го намерите в интернет.

1 thought on “Нов начин за чип тунинг през OBD

  1. Интересни са тези устройста за чип тунинг, но дайте и малко инфо на кой са?

Comments are closed.