Защо ни е необходим чип тунинг

В поредица от няколко публикации, ще се опитам да поразсъждавам на тема какво е това животно наречено чип тунинг. Надявам се да ви е интересно

Работата на двигателят с вътрешно горене винаги предствлява компромис от много величини.  В наши дни основополагащи за инженерите конструиращи двигатели се яваяват параметрите  себестойност, икономичност, ресурс на двигателя и екологичност. Без да се задълбочавам в икономияческите параметри, ще се опитам да разгледам останалите за и против.

Ресурсът на нормален двигател е много по голям от този на форсиран двигател. Образно казано двигател с 1500 куб.см с мощност 75 конски сили е много по издържлив от двигател 1500 куб.см  повече мощност, примерно 136 конски сили. Форсираните двигатели имат по високи изисквания към качеството на горивото.    Сериозните екологични изисквания принудиха конструктурите да проектират двигатели които работят с по обеднена горивна смес и наложиха използването на катализатори и филтри за твърди частици.

От страна на потребителите изискванията към двигателите също са взаимно изключващи се. Очакванията са за висока мощност и въртящ момент, надеждност и огромен ресурс, но в същото време двигареля трябва да работи с най- евтиното гориво и да има минимален разход. Такъв  фантастичен двигател, който да отговатя на всички посочени изисквания още не е измислен.

И тук се появява нуждата от така наречения чип тунинг. Благодарение на него с малка инвестиция потребителят получава възможност да промени параметрите на двигателя на своя автомобил. Посредсвром чип тунинг мощният автомобил може да стане с по малък разход на гориво, естествено за сметка на динамиката или не чак толкова мощният автомобил може да подобри динамиката си, за сметка на увеличаване на разхода на гориво.

2 thoughts on “Защо ни е необходим чип тунинг

Comments are closed.